Κυριακή, 1 Μαΐου 2011

Λουλούδια της Πρωτομαγιάς

Πρωτομαγιά σήμερα και τα λουλούδια είναι στις δόξες τους! Ας τους αφιερώσω λοιπόν αυτό το άρθρο, παρουσιάζοντας μια κατασκευή κάρτας, που όταν την ανοίγεις, αναπηδά ολόκληρο μπουκέτο μπροστά σου! Ιδού:
Η κατασκευή του ενός άνθους απαιτεί την δίπλωση ενός χαρτιού στη μέση, επί 3 φορές. Το αποτέλεσμα είναι μια οκταγωνική επίπεδη μαργαρίτα. Κόβοντας όμως το ένα πέταλο και κολλώντας τα δύο στην άκρη, η μαργαρίτα από επίπεδη γίνεται τρισδιάστατη. Δείτε πραγματικά, πόσο θυμίζει την παράπλευρη επιφάνεια εξαγωνικής πυραμίδας, που ακριβώς επειδή είναι χωρίς την βάση της, μπορεί όταν πιέζεται να γίνεται και πάλι επίπεδη. Αυτό είναι και το μικρό μυστικό της κάρτας: Η ίδια επιφάνεια, γίνεται επίπεδη η αποκτά όγκο! Έτσι, ξαφνιάζει τον καθένα μας το μπουκέτο που ξεπετάγεται...

Εγώ βέβαια, έκανα 1-2 παραλλαγές: Πρώτα απ' όλα, προτίμησα μικρότερα ανθάκια και πολύχρωμα, ώστε να θυμίζουν ανεμώνες (παρακάτω, βλέπετε το αποτέλεσμα). Έπειτα, χρησιμοποίησα το λογισμικό GeoGebra για να δημιουργήσω με ακρίβεια τις οκταγωνικές μαργαρίτες. Εδώ, μπορείτε να βρείτε το σχετικό αρχείο. Εκτυπώστε το σε διάφορα χρωματιστά χαρτιά. Όμως και πάλι, μην παραλείψετε τις διπλώσεις των πετάλων, καθώς αυτές βοηθούν στη "μηχανική" της κάρτας.


Καλή επιτυχία, Καλή Πρωτομαγιά!!!

2 σχόλια:

Ειρηνη Σ είπε...

ειναι πολυ ομορφα αυτα τα λουλουδια και ευκολα
σευχαριστουμε
καλο και δημιουργικο μηνα

Ειρήνη Π είπε...

Ευχαριστώ! Καλό μήνα και σε σας!