Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010

Χαρτογλυπτική: Η λύση για τη λαμπάδα σας

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, οι πιστοί άναψαν τις λαμπάδες τους το βράδυ της Ανάστασης. Οι πιο προνοητικοί, φρόντισαν να περάσουν στη λαμπάδα τους ειδικά "ποτηράκια" που προφυλάσσουν από τα λιωμένα κεριά. Υποτίθεται δηλαδή, γιατί πολύ σύντομα διαπιστώνουν ότι το κερί ρέει ανενόχλητο μέσα από μεγάλα κενά, προς τα χέρια και τα ρούχα τους... Μεγάλο πρόβλημα! Κι όμως η λύση είναι απλή, εύκολη, οικονομική και ακούει στο όνομα "χαρτογλυπτική". Εξηγώ αμέσως:

Καταρχήν θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε το πώς κατασκευάζεται η παράπλευρη επιφάνεια ενός κώνου: Παίρνουμε έναν κυκλικό τομέα και ενώνουμε τις δυο ακτίνες όπως φαίνεται εδώ. Το απλούστερο λοιπόν θα ήταν να κατασκευάσουμε ένα κωνικό ποτηράκι για τη λαμπάδα μας. Όμως δεν θα μας προφυλάξει από τα κεριά, όσο εφαρμοστό κι αν είναι σ' αυτήν. Είναι προτιμότερο, το λιωμένο κερί να διοχετεύεται σε ένα ειδικό αυλάκι. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με το ποτηράκι του παρακάτω σχήματος, που θυμίζει διπλό κώνο (αν θέλετε, διπλό κόλουρο κώνο).
Παρόλο που φαίνεται δύσκολη, αυτή η κατασκευή είναι πάρα-μα πάρα πολύ απλή:

1. Ξεκινήστε με ένα ημικύκλιο διαμέτρου 22 εκ. και σχεδιάστε δύο ομόκεντρα ημικύκλια διαμέτρων 1 εκ. και 10 εκ. Κατόπιν, κόψτε το μικρό ημικύκλιο (το 1εκ. διάμετρου) και χαράξτε με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο (π.χ. με την ακίδα του διαβήτη) το μεσαίο ημικύκλιο (το 10 εκ. διαμέτρου). Το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι:
2. Τσακίστε στη διακεκομμένη γραμμή, ενώστε τα δύο άκρα με κόλλα ή συρραπτικό, για να κατασκευάσετε το επιθυμητό "χωνάκι".

3. Κάντε μερικές ψαλιδιές στο μικρό στόμιο για να περάσει άνετα η λαμπάδα σας μέσα από αυτό και είστε έτοιμοι για την Ανάσταση!

4 σχόλια:

giorgos basmatzidis είπε...

Τέλεια. Με τέτοια κατασκευή κάθε μέρα ανάσταση!! Πολύ καλό:)

Ειρήνη Π είπε...

Πραγματικά, η λύση αυτή είναι και απλή και πρακτική. Επειδή όμως στην Ανάσταση ζητάμε και ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ίσως να προτιμήσουμε ένα χαρτόνι με χαρούμενα σχέδια επάνω του (λουλούδια, πασχαλίτσες κλπ). Ακόμα και τα μεταλλιζέ χαρτόνια είναι πάρα πολύ όμορφα, καθώς αντανακλούν το φως.

Popi Ardavani είπε...

Εξυπνο, όμορφο, λειτουργικό το χειροποιητο χωνακι σου Ειρήνη.
ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΔΩΡΟ: Το κατασκευάζεις,το διακοσμείς, το ταχυδρομείς στη φάση που είναι ανοικτό και ο παραλήπτης απλά το κολάει.....

Ειρήνη Π είπε...

Πολύ καλή ιδέα Πόπη! Δεν το είχα σκεφτεί αυτό! Σ' ευχαριστώ και του χρόνου ετοιμάσου να λάβεις το δώρο σου...